bekijk vestigingen

Gebitsproblemen bij paarden

Gebitsbehandeling

De tanden en kiezen van paarden (en ezels) groeien levenslang door. Vanwege de huidige voeding en de frequentie van voeren slijten de paardentanden minder (goed) dan ze in de natuur zouden doen. Ook aangeboren afwijkingen kunnen een oorzaak zijn van een niet normale afslijting zoals een onder- of overbeet. Als de kiezen niet op normale manier afslijten kunnen zich o.a. ook haken op de kiezen gaan vormen. Dat de paarden hier last van hebben uit zich in het uit de mond laten van het voer (‘proppen maken’), het hoofd scheef houden tijdens het eten, overmatig slijmen uit de mond, stinken uit de mond en vermageren ondanks goede voeding en regelmatig ontwormen. Soms is het paard erg goed in het maskeren van gebitsproblemen en valt het een eigenaar niet op als er iets mis is. Ook kan het zijn dat haken en een ‘trapgebit’ pas opgemerkt worden wanneer deze dusdanig afwijkend zijn dat er meerdere behandelingen nodig zijn om het gebit weer in balans te krijgen. Daarom is het van belang tenminste jaarlijks een gebitscontrole te laten doen. Mocht het nodig zijn, dan kan aansluitend op de controle direct een behandeling ingezet worden.

Een goed gebit uit zich niet alleen in een goede spijsvertering en minder koliek. Rijtechnische handelingen worden ook regelmatig beïnvloed door het gebit: uw paard kan ‘stugger’ aanvoelen naar rechts of links, het ‘bit vastpakken’ of moeilijk zijn in de aanleuning. Herkent u een van deze problemen bij uw paard, laat dan ook altijd het gebit controleren.

Bij Slingeland Dierenartsen zijn verschillende paardentandartsen aanwezig die aangesloten zijn bij de NVVGP (Nederlandse Vereniging van Gebitsverzorging voor het Paard). Onze paardentandartsen volgen erkende nascholingen en cursussen om de kwaliteit van de zorg te waarborgen. Er wordt gebruik gemaakt van speciaal tandheelkundig instrumentaria voor paarden om het gebit perfect in balans te krijgen.© Slingeland Dierenartsen | Algemene Voorwaarden volg ons op: