Mei : maand van het konijn - Slingelanddierenartsen

Mei : maand van het konijn

De maand mei staat in het teken van het konijn. Deze maand krijgt u korting op de vaccinatie van uw konijn. De vaccinatie biedt bescherming tegen het myxomatose virus en het RHD1+2 virus.

Myxomatose komt vooral in het voor –en najaar voor. Zwellingen rondom de ogen, mond, anus en vulva. Het konijn wordt benauwd door de zwelling rondom de mond/neus. Er kunnen bulten in de huid ontstaan, deze zie je vooral rondom de oren/rug en rondom de mond. Het virus wordt overgedragen door stekende vliegen en muggen, konijnen kunnen elkaar ook besmetten.

Rabbit haermorrhagic Disease, erg besmettelijke ziekte waarbij het ziekteverloop snel verloopt. Het virus wordt door besmette konijnen via speeksel, uitwerpselen of urine verspreid. Ook indirect kan het virus worden overgedragen, bijvoorbeeld door kleding/geplukt gras/mensen. De symptomen die ontstaan bij deze ziekte kunnen zijn ; bloed uit de neus, verminderde eetlust, koorts, problemen met coördinatie. Sterfte treed vaak snel in, vaak al binnen 72uur na besmetting.