Wanneer moet ik mijn hond laten vaccineren?
Waarschijnlijk heeft uw puppy bij de fokker al een “puppy-cocktail” (minimaal hondenziekte en Parvo) gehad op 6 weken leeftijd. De volgende vaccinatie (Parvo en ziekte van Weil en Bordetella en Parainfluenza) vindt plaats op de leeftijd van 9 weken. Daarna heeft uw puppy nog een vaccinatie nodig op 3 maanden leeftijd: de “grote cocktail” (hondenziekte, Parvo, ziekte van Weil, besmettelijke leverziekte en adenovirus type 2). Een volwassen hond heeft ook elk jaar een vaccinatie nodig. Sommige onderdelen van de “grote cocktail” bieden langdurige bescherming en zijn niet noodzakelijk om elk jaar te herhalen. Dus geven we uw hond afhankelijk van wat nodig is de “grote cocktail” of de “kleine cocktail”.
Naast de cocktail vaccinatie, besteden we veel zorg aan vaccinatie op maat. Indien uw hond een groter risico loopt op kennelhoest, dan is het verstandig uw hond hier extra tegen te beschermen. Dat is wanneer uw hond bijvoorbeeld in een pension moet logeren, een hondenshow gaat bezoeken of met de hondenuitlaatservice meegaat. Sommige van deze instellingen stellen een kennelhoestvaccinatie zelfs verplicht. Als uw hond veel zwemt en het hele jaar door hiermee een risico loopt op de ziekte van Weil, is het verstandig uw hond elk half jaar te beschermen tegen de ziekte van Weil.
Indien u met uw hond naar het buitenland gaat, is het volgens de wet verplicht dat uw hond gevaccineerd moet zijn tegen hondsdolheid (rabies). Uw hond moet wel 3 maanden of ouder zijn. Deze vaccinatie moet minstens een maand van te voren gegeven worden. Voor sommige landen gelden uitzonderlijke regels en wordt er bijvoorbeeld bloedonderzoek geëist. Zie verder bij de informatie over buitenland.
Hoe vaak moet ik mijn hond ontwormen?
Een puppy moet een aantal keren preventief ontwormd worden. Dat kan al vanaf 2 weken leeftijd. Bij puppy’s spelen meestal alleen spoelwormen een rol; deze hebben een wormcyclus van ongeveer 2 weken. Een voorbeeld schema van ontworming van pups is op 2, 4, 6, 8, 12 en 16 weken leeftijd. Ook volwassen honden lopen een risico op een wormenbesmetting. Denk maar eens aan het snuffelgedrag van uw hond bij andere honden en op de hondenuitlaatveldjes… Wormen die een rol kunnen spelen zijn: spoelwormen, haakwormen en lintwormen. Daarom is het verstandig om ook uw volwassen hond regelmatig te ontwormen; het beste is 4x per jaar.
Is speciale voeding voor pups van grote rassen echt nodig?
Ja, pups die op volwassen leeftijd een gewicht van meer dan 20-25 kg zullen bereiken, hebben een andere voersamenstelling nodig dan pups van kleine rassen. Bij “grote rassen” (zoals bijvoorbeeld Labrador Retriever, Golden Retriever, Rottweiler, Berner Sennenhond) komen gewrichtsproblemen voor die deels erfelijk zijn, maar ook beïnvloed worden door de kwaliteit van de voeding en de snelheid van de groei. Voorbeelden van deze problemen zijn HD (heupdysplasie) en ED (elleboogdysplasie).
De voeding moet daarom voldoen aan een aantal eisen:
Daarnaast is het belangrijk dat uw puppy niet te lang achtereen beweegt en zoveel mogelijk aan de lijn wandelt, geen trappen loopt en niet springt. Wel goed zijn rechtlijnige bewegingen en zwemmen (pas als uw pup volledig gevaccineerd is).
Wilt u weten of uw pup ook in deze categorie thuis hoort en dus ook speciale voeding nodig heeft, belt u dan met onze kliniek en laat u adviseren door onze assistentes.
Wanneer kan ik mijn hond laten castreren of “steriliseren”?
Meestal is het niet nodig een reu te castreren. Als uw reu erg dominant is, kan castratie wel verstandig zijn, maar is gedragstherapie zeker een belangrijke factor. Soms moet een reu op oudere leeftijd gecastreerd worden wegens prostaatproblemen.
Voor teven zijn de overwegingen anders. Om op latere leeftijd een aantal ziektes (bijvoorbeeld melkkliertumoren, baarmoederontsteking en suikerziekte) voor een groot deel te kunnen voorkomen, is het verstandig uw teef op jonge leeftijd te castreren. Ons advies hierbij is zo’n 2 tot 3 maanden na de 1e loopsheid. Eventueel kan het ook voor de eerste loopsheid.
Wat is chippen en moet mijn hond gechipt worden?
Door een microchip onder de huid aan te brengen wordt uw hond met een uniek nummer geïdentificeerd. De pijnlijkheid van het aanbrengen van een chip kunt u vergelijken met een vaccinatie. De chip wordt met een speciaal afleesapparaatje gedetecteerd. Het nummer van de chip wordt gekoppeld aan uw naam– en adresgegevens.
Rashonden worden als puppy bij de fokker al gechipt door de Raad van Beheer en sinds 1 april 2013 moeten alle pups die worden geboren binnen 7 weken worden gechipt. Uw pup is dus als het goed is al gechipt als deze bij u komt. Het is dan nog wel belangrijk om de chip op uw naam te registreren, zodat bij vermissing kan worden achterhaald wie de eigenaar is.
Sinds juli 2004 is het verplicht elke hond, kat of fret die naar het buitenland gaat te identificeren d.m.v. een tatoeage of een chip. Daarnaast verplichten de meeste dierenverzekeringen een chip. Als uw huisdier vermist is, kan hij of zij via een zoeksysteem op het internet achterhaald worden.
Is uw hond nog niet gechipt, en wilt u dat laten doen, belt u dan voor een afspraak.
Mag ik mijn hond meenemen naar het buitenland?
Ja, maar eigenlijk raden we het niet aan. Er zijn een veel regels waar u rekening mee moet houden en er zitten ook risico”s aan vast. Neem ruim van te voren contact op met de dierenarts en vertel naar welk land u van plan bent te gaan met uw hond. De regels en risico”s verschillen namelijk per land!
Enkele regels op een rijtje:
Het is verstandig om ruim voor uw vertrek uit te zoeken welke regels voor uw bestemming van toepassing zijn. Uw dierenarts of assistente kan u hier meer informatie over geven.
Enkele risico’s op een rijtje:
Denk eraan dat een op reis opgelopen ziekte langdurig aanwezig kan zijn, soms moeilijk te genezen is, maar ook maanden tot jaren na de vakantie pas tot uiting kan komen…
Ben ik verplicht mijn hond te verzekeren?
Nee, maar het kan wel. Er zijn verschillende verzekeringsmaatschappijen voor ziektenkostenverzekeringen voor huisdieren.